Valistusta eräästä talosta

Julkaisimme helmikuussa ystäväni Kirsikka Paakkisen kanssa kirjoituksen Lapin ylioppilaslehdessä, johon kokosimme pitkän ja syvällisen taustatyön tuloksena selvityksen erään Rovaniemeläisen kulttuuriperintökohteen historiasta. Viikko sitten saimme ylpeänä todeta, että Lapin Kansan päätoimittaja oli noteerannut kirjoituksemme kolumnissaan! Jatkanpa siis täällä blogissa aiheesta.

Talo on valtava rakennelma, jonka pystyttämisestä n. 200 osakkaan yhteisö jälleenrakennuksen huumassa vuonna 1959 sai olla erittäin ylpeä. Valistustalo on komistuksen nimi, ja hän seisoo uljaana Valtakadun varrella juhla- ja liikesiipineen. Valistustalon tarkoitus oli palvella Rovaniemeläisten ihmisten ja yhteisöjen janoa toimia ja tehdä. Seiniin on kirjoitettu vuosikymmenten varrelta lukuisten ihmisten muistoja ja tänä päivänä Valistustalo tunnetaan pääsääntöisesti Café Tivolin toimipaikkana.

Kuten kaikki vanhat rakennukset ikinä missään, myös tämäkin vanha matami on rappeutunut vuosien saatossa ja kaipaa hellää hoivaa ja huolenpitoa. Mutta koska raha ei vieläkään kasva puussa (MIKSI EI) niin tilanne ei ole yksinkertainen. Rovaniemeläisten kulttuuriperintö on kaiken lisäksi päätynyt erinäisten käänteiden myötä Lapin ylioppilaskunnan omistukseen. En ole ihan varma, onko tämä hyvä vai huono asia. Tällä hetkellä ylioppilaskunnan tahtotila on ajaa rakennus nurin, joten siinä suhteessa omistajuus ei minun mielestäni ole kovin hyvä asia.



Tietävätkö tämän kaupungin ihmiset edes surra rakennuksen mahdollista poismenoa? 

Näyttäytyykö Valistustalo tänä päivänä kaupunkilaisille, nuorille, opiskelijoille, näyttäytyykö se mitenkään? 

Palveleeko se edes ketään, saatika meitä opiskelijoita, toteuttaako se alkuperäistä käyttötarkoitustaan? 

Onko siitä kenellekkään mitään hyötyä tai iloa?



Kerronpa teille, minkälainen paikka Valistustalo on tänä päivänä.

 

Helmikuussa 2012 Kulttuuriyhdistys Valsa asettui liikesiiven 2. kerrokseen ja täytti komeat vajaa 500 neliötä taidetoiminnalla. Vuoden aikana Galleria Värinän toiminta on vakiintunut ja yhdistyksen kuukausikiertoon kuuluu myös työpajatoimintaa. Taiteilijat ovat asettuneet hyvin tilaan. Kulttuuriyhdistys toimi suunnannäyttäjänä ja innosti Lapin vihreät nuoret, seta ry:n, pelilabran sekä muutaman itsenäisen taiteilijan vuokraamaan 3. kerroksen liikehuoneistosta työ- ja kokoustilaa.

Tänä keväänä Lapin yliopiston speksi on ottanut Café Tivolin näyttämökseen: harjoitukset ovat Tivolissa viikolla ja esityksiä on maaliskuusta alkaen keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin klo 22. Nyt kun speksi on ottanut tivolin teatterikäyttöön, myös tanssiteatteri studio solu punnitsee tilan käyttöä omien esityksiensä näyttämönä.

Valistustalo on myös päässyt tänä keväänä teollisen muotoilun puolelle erään palvelumuotoilukurssin keissiksi. Kurssilla 3 hengen opiskelijaryhmä pohtii, kuinka Valistustalon toimintaa voitaisiin kehittää paremmin vastaamaan opiskelijoiden ja kaupunkilaisten tarvetta.

Minusta Valistustalon tilanteen kehitys näyttää nyt erittäin hyvältä, ja parasta mitä voimme jatkossa tehdä on täyttää rakennus elämällä! Valistustalo on arvokas, mikäli se on käytössä.

Kommentit

Suositut tekstit