Kesäduunit, aim in lööv


Voisin vaikka lyödä vetoa, että uiskentele tässä paatissa yksikseni. Paistatellessani vähitellen pilkehtivän kevätauringossa saatan erehtyä selailemaan kevään kalenteria ja huomaan kesän tulla jolkottelevan hurjaa tahtia. Tunne ei ole hirveän kiva, koska paineita kesälle aiheuttaa erityisesti kesätyöpaikan löytäminen. Työhakemuksia lähtee sähköpostista jatkuvalla lähes syötöllä, raivonpuuskia aiheuttaa netin syövereiden rekryhakemuspohjat ja tuskaiset kysymykset. Huh.

Jossain välissä myös pelko nostaa päätään - entä jos en osaa? Sitten opetellaan! Eteenpäin!

Mistä sitä työtä lähtisi metsästämään? No, tähän moni vastaisi, että Mol.fi. Ei sekään minusta huono vaihtoehto ole, eikä sitä saakaan poissulkea. Spesifimpää ja merta edemmäs kalaan hamuava kääntää katseensa Lapin yliopiston Aarresaari-palvelua  kohden, josta voi napata huippusiistit työpaikat ja harjoittelupaikkatarjoukset maanlaajuisesti ja jopa kansainvälisestikin. 

Älä kuitenkaan unohda työnhaussa tämän päivän somea! "Ai Facebookkia?" Jep, mutta totta puhuakseni, sosiaalinen media on tämän päivän rekrytoinnin keskiössä vahvasti. Omat kanavat ja feedit ovat tämän päivän "CV":itä ja somen palveluiden uutisvirrat uusia, tuoreita rekrytoinnin kanavia. Katse siis mielenkiintoisiin yrityksiin myös siellä Facebookissa, Twitterissä, Instagrammissa ja muissa kanavissa - sillä, you never know mitä mahdollisuuksia ne voivat tarjota ja mihin niiden kautta voi päätyä!

Miten itse koen työhaun? Se on haastavaa ja raskasta. "Liikkeellä kannattaa olla hyvissä ajoin", lause tuntuu kliseiseltä, mutta tottahan se on. Sillä, vaikka kuinka olisin hyvissä ajoin liikkeellä, tuntuu, että aikaisemminkin voisin olla. Tärkeänä keinona olen pistänyt merkille, että toiveista ja haaveista työnhaun suhteen kannattaa pitää ääntä ja melua, keskustella ihmisten kanssa ja kertoa omasta tilanteesta. Mitä yllättävimmissäkin käänteissä ne voivat olla merkittäviä linkkejä; sillä, just ne ystävät ja toverit voivat vinkata jotain sulle sopivaa avointa paikkaa, jota et välttämättä itse olisi huomannut!

Joka kerta hakemuksia rustatessani olen myös pohtinut pienessä päässäni ikuisuuskysymystä, kuinka erottautua useamman sadan hakijan joukosta omalla hakemuksella? No, yksinkertaisesti - erottautumalla. Kuulin eräältä vanhalta opettajaltani, että tärkeintä on pitää homma ytimekkäänä: ajattele, että sinulla on kaksi A4-paperin palasta, CV:tä ja itse hakemusta varten käytettävänäsi myydäksesi oman taitosi. Käytä ne paperit siis hyvin ja tehokkaasti!

Toisekseen eräästä työhaastattelusta taannoin jäi käteeni työpaikka, mutta myös mieltälämmittävä kehu työhakemuksesta; visuaalisesti, ei ehkä niin muodollisesti toteutettu rento kokonaisuus siis toimi. Miksi siis tyytyä kirjoittamaan perinteisellä tekstinkäsittelytyökalulla hakemus, kun voit käyttää myös visuaalisuutta tehokeinona erottautuaksesi? (ja hei, jätetään ne hajuvesillä varustetut kirjeet kotiin!) Kuvat, värit ja muodot eivät ole vain luovan alan työpaikkojen ehdottomia vaatimuksia, niitä voidaan myös käyttää yhtälailla yhteiskuntatieteellisten alojen työpaikkoja hakiessa. Viisaammat ovat myös kertoneet, että videohakemukset olisivat myös kovassa nosteessa tänä päivänä!

Lopuksi tärkeimmät: ole oma itsesi ja mieti mitä vastaanottaja todella haluaa kuulla sinusta. Hyödynnä parhaat puolesi ja kerro mitä osaat - ne ihan pienimmätkin taidot. Ne voivat nimittäin olla ratkaisevassa asemassa.

Kuulin useampi kesä sitten työmaaradiosta biisin, jonka säkeistössä laulettin jotain siihen suuntaan, että "...kesäduunit, aim in lööv...". Niinhän se on, kesäduunit ovat melkoisia majakoita, kun ajatellaan tulevaisuuden työpaikkoja ja omia työuria - ne antavat valoa tulevaan ja niistä saatavat eväät elämään ovat korvaamattomia. Harmikseen kyseisen kesän lopulla kuulin, että samassa korvamatobiisissä artisti lauloi, että "...kesäduunit laiminlöin...", mutta onneksi mun kuulo onki vähän huono.

Toivotan kaikille tässä samassa veneessä kelluville kesätyönhakijoille tsemppiä. Kyllä se iso kala vielä nappaa!



Ps. Ja ne LinkedIn-tilit kuntoon! 

Kommentit

Suositut tekstit